-->

Sunday, May 9, 2010

Nokia: Apple Mencuri Idea Kami


Nokia telah mengemukakan tuntutan terhadap Apple di Amerika Syarikat, mendakwa bahawa Apple iPhone dan 3G iPad melanggar beberapa paten tersebut.

Tuntutan baru datang sebagai Apple mengumumkan rancangan untuk melepaskan iPad di luar Amerika Syarikat untuk pertama kalinya. iPad akan dikeluarkan di United pada Jumat, Mei 28 dan harga bermula £ 429[Dalam RM 2000 ++ ]


Nokia mengatakan bahawa Apple telah melanggar hak paten yang berkaitan dengan "pidato dipertingkatkan dan penghantaran data, dengan menggunakan data kedudukan dalam aplikasi dan inovasi dalam konfigurasi antena yang dapat meningkatkan prestasi dan menjimatkan ruang, sehingga lebih kecil dan lebih kompak peranti".

Dalam siaran pers, Paulus Melin, general manager dari lesen paten untuk Nokia, berkata: "Nokia telah menjadi pengembang teknologi terkemuka banyak kunci atas peranti mobile. Kami telah mengambil langkah untuk melindungi hasil pembangunan perintis kami dan untuk menamatkan penggunaan yang tidak dibenarkan terus inovasi Nokia. "

Langkah ini adalah yang terkini dalam siri tuntutan undang-undang antara dua syarikat. Pada bulan Oktober tahun lalu, Nokia mengajukan tuntutan undang-undang terhadap Apple atas pelanggaran paten. Dua bulan kemudian, Apple mengajukan sebuah countersuit, menuduh Nokia dari melanggar beberapa paten tersebut. Bruce Sewell, penasihat umum Apple, berkata: "Syarikat lain harus bersaing dengan kami dengan mencipta teknologi mereka sendiri, bukan hanya dengan mencuri milik kita."

Pusingan lain tuntutan undang-undang diikuti, dari kedua sisi, dan masalah tetap tidak diselesaikan.

Sumber: Google

Komen cik Yuyun


Dunia sudah canggih sekarang..
Masing2 sibuk nak berlawan and tunjuk hebat
Last2 boleh pulak tersama patent
Tak tahu la pihak yang mana salah sebenarnya
Dunia business memang begitu la
Kita sebagai pengguna tak fikir ape dah
Asal cantik, smart, bergaya and function bagus
[Cik Yuyun punya handphone kuno je..tak ada sape nak sponsor yang canggih juge ke huhu T_T ]

14 comments:

MinMin said...

ade...toha lo...hehe

YuYuN said...

haha..betul juge kan..
boleh wat hantaran kawhin..hee

MinMin said...

betul2...bile nak kahwin??ajak i tau...haha

YuYuN said...

hehe..pasti ajak punya..u keje kat klang, lg senang dtg..hee

MinMin said...

bgs2..tunggu kad kahwin u...hee~~

milimilo said...

nokia mestilah kene kalah =)

YuYuN said...

min: okey2..i pun tak sabar ni...ahaks.. =]

YuYuN said...

millimilo: hehe..nk menangkan apple ea..kt wait n see ape jd haha

:: g3n :: said...

YuYun: bila cik nak kawen ni...hehe

MiNaMiN: min..bila nak belanja i..hehe

YuYuN said...

en gen:i pun xtaw la..org tu xckup duit lg..klu cmtu en.gen je la yg msuk minang i..ahaks =]

N@zihah said...

Macam2 dunia sekarang.huwahuwahuwa..sedih apple,jenama faveret saya sanggup buat keji macam ni,padahal produk mereka sudah cukup berprestij n berkualiti.

N@zihah said...

Tapi tak pasti siapa yang betul lagi kan.hehe

YuYuN said...

n@zihah: taw xpe..biasalah..manusia xpnah cukup dngan ape yg dia ade..hee

MinMin said...

toha:
hebat propose kt blog...haha...dtg la klang...i belanje nnt...hee~~