-->

Saturday, May 29, 2010

Logo Crocs

Ramai bloggers da buat entry tentang keraguan logo Crocs. Ada yang komen panjang lebar, ada yang copy paste.
Tapi Cik Yuyun nak copy paste and himpunkan apa yang para bloggers komen tentang isu ini.


Sumber: Taufiqduta


Kebelakangan ni isu logo produk alas kaki berjenama, Crocs (tm) yang menyerupai kalimah Allah menjadi semakin hangat setelah komen ringkas daripada seorang ustaz merangkap pemilik laman saifulislam.com mengatakan perkara ini hanyalah sebagai andaian kita dan logo ini hanya secara kebetulan. Ada yang menyokong pendapat tersebut dan ada pula yang sebaliknya.

Apa itu Crocs?
Bagi yang tidak mengenali produk ini, jenama Crocs sudah menjadi salah satu alas kaki yang popular kerana ciri-cirinya yang selesa, mudah dipakai dan memberi perlindungan kepada kaki melebihi selipar jepun (ada sesetengah yang panggil dengan gelaran selipar jamb@n) atau nama modennya, flip-flop. Dengan kata lainnya, Crocs juga boleh dianggap sebagai selipar jepun/selipar jamb@n era moden.

Keraguan
Seperti yang telah saya nyatakan pada awal tadi, logo Crocs menjadi hangat kerana menyerupai kalimah Allah. Saya yakin disebabkan perkara ini ada berlaku perselisihan faham dalam kalangan kita tak kira dimanapun kita berada kerana sebahagian daripada kita ada yang memakainya dan ada yang tidak. Dalam isu ini terdapat dua keraguan yang muncul ; 1) logo Crocs yang menyerupai kalimah Allah dan 2) Crocs secara keseluruhannya adalah salah satu taktik Yahudi dan Nasrani dalam menyumbangkan duit kepada pembunuhan umat Islam serata dunia.
Dalam isu pertama, hanya logo Crocs (bukan pada keseluruhan alas kaki tersebut)yang menjadi tanda tanya sama ada logo tersebut termasuk dalam rancangan Yahudi dan Nasrani dalam menghina Allah yang maha Mengetahui itu benar atau tidak. Hal ini tidaklah dapat kami pastikan secara mutlak. Kita sebagai umat Islam dipertanggungjawabkan untuk mengelakkan segala jenis keraguan yang hadir. Timbulnya keraguan pada logo itu telah membuatkan perlunya kita untuk menghilangkan logo tersebut daripada alas kaki kita.

Crocs sebagai penyumbang kewangan kepada pembunuhan umat Islam sedunia juga adalah satu keraguan kerana masih belum terdapat bukti kukuh diketengahkan. Keraguan muncul pada hasil keuntungan mereka dan bukan pada produk mereka. Apa yang ingin ditekankan disini adalah anda masih boleh memakainya kerana jika hal ini adalah benar, anda telahpun melakukannya dibawah pengetahuan anda dan perkara ini tidak salah dan tidak boleh diulangi semula. Bermakna jika anda memilikinya, anda berhak memakainya selagi logo yang menjadi keraguan itu tidak terdapat padanya (logo telah dikikis). Jika anda tidak memilikinya, anda perlulah mengelakkan diri daripada membeli bagi mengelakkan anda membayar harga bunuh diri anda sendiri. Namun diingatkan sekali lagi, perkara ini masih menjadi keraguan kerana masih belum terdapat sebarang bukti kukuh padanya.

Umat Islam mesti mengelakkan diri daripada keraguan kerana daripada satu keraguan, muncul pula keraguan pada perkara lain. Dalam hal ini contohnya, seandainya telah terbukti benar mereka menyumbangkan hasil keuntungan kepada operasi pembunuhan umat Islam sedunia, kita perlulah mengelakkan diri daripada membelinya. Mereka yang telah lama membelinya pada pendapat saya boleh meneruskan pemakaian alas kaki tersebut namun diragui pemakaian tersebut menjadi iklan penarik minat untuk orang lain pula membelinya. Maka jika terbukti perkara ini benar kelak, elakkanlah daripada memakai sebarang jenis alas kaki yang sama bentuk dengannya sama ada asli, cetak rompak mahupun hanya pada bentuk (tiada sebarang logo tersebut padanya) kerana boleh menarik minat orang lain dalam memiliki yang produk Crocs yang asli.

Allahua'lam. Ini hanya pandangan seorang anak muda yang belum mencecah umur puluhan tahun. Sebarang kesilapan harap ditegur dan dibetulkan. Harap anda dapat fahami mesej yang ingin disampaikan saya melalui penulisan ini sebelum memberi sebarang komen mengenainya. Dan diharapkan juga penulisan saya tidaklah terlalu memutarbelitkan pemikiran anda untuk memahaminya. :)
-wanariefimran-

Sumber : Grafiquee

Ramai yang berpendapat isu ini adalah kebetulan dan mengangap orang-orang yang sempit pemikiran sahaja yang menimbulkan isu seperti ini.

Pendapat aku :

  1. Agak keterlaluan jika kita mengangap orang yang menimbulkan isu ini sempit pemikirannya sebab mereka ini lah yang setidak-tidaknya berjuang untuk menjaga kalimah Allah dan mereka amat sensitif jika ada mana-mana pihak menghina kalimah Allah.
  2. Tidak perlu memperbesar-besarkan perkara remeh ini : Kebanyakkan orang yang percaya akan isu ini dihentam oleh sebilangan umat islam sendiri yang mengangap isu ini kebetulan dan remeh. Perkara seperti ini memang patut diperbesar-besarkan dan dibincangkan oleh kita sebagai umat islam dan baru kita tau isu ini betul atau tidak..kan2..
  3. Kebetulan : Kita perlu berfikir berkali-kali, jika ini kebetulan mengapa ianya seakan-akan, bahkan bagi aku hampir 70% sama. Mungkin ini strategi mereka untuk membuatkan kita berfikir ini kebetulan. (mungkin)

Pengasas CROCS berniat menghina Islam

Pendapat aku :

  1. Bukti???
  2. Logo tersebut hanya menyerupai dan bukan benar kalimah Allah 100% so nak tuduh memang kita tak ada bukti, tidak salah kita berhati-hati tetapi untuk terus menuduh tanpa bukti itu salah, logo salah tapi pihak Crocs mungkin tak bersalah kerana ianya kebetulan..(mungkin)

Apa yang aku lakukan terhadap crocs yang ada dirumah

  1. Aku hilangkan logo tersebut : aku tidak percaya pihak crocs nak menghina islam kerana aku tiada sumber dan bukti yang boleh dirujuk.
  2. Dah tak percaya kenapa dihilangkan : Dari pandangan aku kalimah tersebut benar menyerupai kalimah Allah tapi tak 100%, jika diubah barulah ianya menjadi kalimah Allah. Di sini sedikit keraguan dalam hati aku sendiri kerana dari pandangan aku yakin ada kalimah di situ walaupun sedikit, so untuk menghilangkan 100% keraguan aku hilangkan logo tersebut.
  3. Aku tidak percaya itu kalimah Allah tapi kerana hati aku menyatakan “bukan, tapi mirip kalimah Allah” membuatkan aku buang logo tersebut.

BongCitCuk


Tadi masa on the way balik kerja, sempat la mesej budak sorang ni
3 mesej tak silap
Tapi tak de respon ape2

Disebabkan kegeraman melampau
Terpikir satu nama

"BongCitCuk"

Nak tahu tak kawan2 apa full meaning nama tu??

Heheh







Sombang yang Buncit dan Bucuk

Hehe

Comel giler nama ni


Nak tahu empunya badan untuk nama ni...

Jeng Jeng Jeng



















Lovu u much la BongCitCuk
Jangan marah2 ea
Nanti tak syumel..

Tu la..sape suruh tidur je
Kan da kena
Pape pun, RINDU KAMU SAYANG KAMU!

Friday, May 28, 2010

*N* For Nurul

Rasa sudah lama giler kena tagged ni oleh Kimi
Tapi tak menyempat untuk menjawab
Budak ni nak sambung Master da..Chayok! hee

As usual, start with the rules:

It's harder than it looks like...
Copy your own notes...
Erase my answers..
Enter yours and tag twenty (20) peoples..
Use the first letter of your name to answer each of the following questions..
They have to be real..
Nothing made up..
If the person before you had the same initial, you must use different answer..
You cannot use any words twice and
You can's use your name for the boy/girl name question

What is your name:
Nurul Akmar Binti Ahmad

A four letter word:
Nude...oppps

A boy's name:
Noh (Mucuk's daddy name)

A girl's name:
Nur Adriana Elisya (Would be my kid's name)

An occupation:
Navy

A color:
None-pinky

A food:
Nasi lemak, Nasi ayam....all type of Nasi

Something you wear:
Night gown

Something you found in the bathroom:
New Colgate

A place:
New York

A reason to being late:
Non-reasonable reason

Something you shout:
No!

A movie title:
Nana Tanjung [Ada ke..macam ada tapi tak ingat]

Something you drink:
Nestle Bliss

A musical group:
New Boys

An animal:
Non-insect

A street name:
Nanas road [huhu..ade?? ]

A type of care:
National car (Perodua, Proton..)

Pergh..tension giler jawab..

Cik Yuyun mahu tagged semua followers Cik Yuyun huhu

Suspen Betul



Disebabkan kekangan masa, sekarang ni cuma sempat buat 1 entry untuk 1 minggu
If sempat, tambah lagi entry huhu

Ok2
Tengok tajuk kat atas tak suspen mana pun
Huhu
Cuma yang suspen sebab dapat banyak sekali gus
Yeeeeeeeeeeeehaaaaaa!
Muchest gracias to
Yana Kenja sebab dengan baik hatinya bagi awards yang banyak itu
and ada tag juge

Nak kena warning dulu macam entry yang lepas
Sebab entry ni pun lebih kurang je panjangnya
Disebabkan banyak, jadi Cik Yuyun nak reverse sikit dari yang Cik Yana buat
Hehe..sesuka hati je kan

..meh jawab dulu tag dari cik Yana ni..

1. Apa yang anda akan buat jika anda tahu member anda tikam anda dari belakang?
- Confirm ar nak kena sekeh..huhu..Actually cik Yuyun tak kan cakap banyak..suka simpan dalam hati and luahkan kat orang yang dipercayai.. tu je la kot..tak ada nya dendam2..esok2 ada la pembalasannya tu

2. 6 orang di hati anda?
Macam tak cukup 6 orang pulak huhu
- Mom
- Dad
- Liltle Bro
- Mucuk
- Nani
- Ami
- banyak wooo...huhu..

3. Anda rasa anda comel?
-Lepas di touch up dengan photo scape kot huhu..
Tapi huhu...ada la juge orang kata kan..orang kata k..bukan saya kata

4. Single or taken?
- Tu kena suruh encik. Mucuk tolong jawabkan...hee


5. Blog yang anda suka?
-Apa punya soalan daaaaaaa....Blog sendiri la..penat nakk buat bagi cantik taw..huhu

6. Adakah bilik anda kemas setiap hari?
- Hmm...malu nak jawab ni tapi mesti kena jawab...BOLEH LA..walaupun tak kemas sangat tapi yang wajib katil mesti kemas, comforter pun kena lipat, baju mesti gantung, tuala mesti sidai, tu je la..so far ok..cuma meja make up je kurang, sebab pagi2 kelam kabut nak rush pergi kerja huhu.
Panjang pulak jawapannya

7. Lagu terkahir yang anda dengar?
- Salam untuk kekasih- Nadia..sedih

8. Last text message?
- "Jp2.Nak makan dulu mei"
Pahamla sape yang bagi kan hee

9. Last phone call?
- Tu pun nak tanya juge? Paham2 lagi sekali

10. Hari terakhir anda nangis
-Malam tadi kot huhu

11. 5 kaler favorite anda
- Merah, Pink, Purple, Kuning and Putih

12. Orang terakhir anda berYM?
- Siyes..lama giler tak berYM..last hari tu dengan Nani tak silap

13. Game yang paling anda suke?
- Tak suka game ape2..senang cerita

14. Adakah anda peminat MCR?
- Boleh la cikit2

15. Apakah perasaan anda jawab tag ini?
-Penat dowh..banyak lagi nak kena buat ni..huhu

16. Anda rasa tag ni best?
- Segala jenis tags aku tak suka haha

Tag 10 orang
- Rasa nya ramai da yang da jawab..huhu..


Meh...Amik award pula

KUAT MAKAN AWARD

Huhu..
Kecian kena label Kuat Makan
Tapi taklah sangat2 kuat kot
Cuma kuat makan ni..


Second, BLOGWALKING AWARD

Dulu masa tanam anggur anggur boleh la kata rajin
Sekarang tak sangat da
Balik rumah..

Yang Third,

Yang ni pernah dapat da..
Boleh refer kat sini


..last award
Ni pun sudah
Check it here

Ok...rasanya sudah settle kot..
Lupa pulak ada lagi satu hutang..
Jap lagi la buat..

*_^
Pape pun...
and

Saturday, May 22, 2010

Update Work

Entry Panjang..Sound awal2


Wah....penatnya
Sudah seminggu lebih kerja baru sempat update blog
As for Nani's request, mahu share experience job kat shipping company ni
If ada yang interested nak join, boleh je..replace me..haha

Okey..Let us start..

First day, I arrived a bit early...at 7.30am
Even though office hour start at 8.30am
Nevermind..First day..Off course la we have to give a good impression to them kan
Then, wait la kat meja Manager until 8.45am..[Punya la lama....huhu]
Masa tunggu tu sempat la kira orang yang keje kat situ
Ada satu2nya lelaki Melayu Terakhir...Abg Faiz..haha
About 40++ workers..Exclude yang kat Port Klang
13 Malay, yang lain Chinese
[jumlah ini dikira pada hari ke-2... hee ]
Lucky sebab Export Doc manager tu perempuan Melayu...So senang la kan nak deal untuk masa akan datang
Dia tunjuk meja and asked Kak Linda [Senior Executive] to assist me
At first tengok akak ni cam ganas je..
Sekali lagi lucky sebab dia actually sangat la baik..
The whole day kat office, kena duduk sebelah Kak Linda..
She wants me to be familiar with the system
I-BOX system
Dia taip memang laju tahap max
Uish..terfikir dalam hati
[aku ni dahla taip macam kura2..lagi2 nampak number banyak..mahu aku tengok satu2..]
Kak Linda dengan baik hatinya ajar sebutir2..
Tapi agak lambat sikit la nak catch up
Actually tak tahu nak cerita macam mana
Shipping ni sama je dengan airline

Cume involve banyak containers sebab as we know shipping lagi murah compared dengan airline..
And lagi satu, if shipping company buat route all around the world, lagi la banyak yang involve..
Same juge ngan Kastam
Nak bawa masuk barang to each country tak sama
Cos, each country ada tariff and rule sendiri
So, bab tu sebulan dua ni memang harus Cik Yuyun rujuk dengan website MSC and ask the other seniors
Kat sini memang2 perlu ada team work
From Sale Department yang settle customer/shipper to Logistic Dept yang set up booking container, Export Doc Dept yang buat Bill of Lading,invoice, amendment etc...then ke Account Dept etc
Disebabkan service/route banyak, so mereka sudah divide service2 tu
Masing2 akan handle masing2 punya part
Tapi kadang2 tak tentu juge..
Previous post da mentioned pasal calls and emails
For me as a stater memang la cikit
Nak bukak satu2 baca 12-20 kali pun tak apa
Tapi untuk orang yang kerja at least 2 months pun [ex: Kak Ida-my collegue], beratus2 email masuk, sehari


Dia kata ari tu, baru je lepas lega sebab no unread mail..tp after 3 minutes, almost 40 mails masuk
Huhu..For me sekarang agak lega even tak la selega first day masuk
Last week just buat Shipping Instruction saje..
But this week sudah start buat Debit Note etc
And bila sudah hantar draft for confirmation to Customer/ Shipper, saat tu la mereka2 start chasing kita sebab nak kena amend etc
Memang 40++ phones kat office tu always ringing ..sakit telinga memang tak boleh katala
After work kul 6pm pun mereka masih chase kita..
Mereka2 ni ingat macam mereka punya container je ke yang nak kena buat doc..sabar ok!

Above adalah my signature
Ada no phone and email address
Siapa2 yang nak export barang overseas, jangan segan silu ok..huhu




Yang tak tahan bila dapat email reminder
Pagi baru hantar Shipping Instruction, time lunch da start chasing kita
Memang tak reti bersabar
But for me, sudah ada schedule sendiri
So, tak kelam kabut sangat
Just banyak and perlu overtime saje yang tak tahan
Dahla nak ulang alik dari rumah takes about half an hour..tu pun if tak jem
Ikut Jalan Kebun
[Tak mahu la ikut Klang, buat kusut kepala lagi adalah]




Ok..that's all
Tak kan nak buat kelas Shipping kat blog ni kan *_@

Apa2 pun akan cari juga kerja lain, sebab this work waktu balik sangat2 tak menentu
If bujang tak apa, tp if sudah kahwin, susah la
Apa2 pun, wish me luck!