-->

Sunday, February 28, 2010

DeWaN

Semalam atuk tumpang my family masa hendak jenguk nenek di HKL
Borak punya borak timbul isu kahwin
Atuk kata sekarang ni orang kahwin banyak ja membazir
Pastu bercerai berai
Atuk bukan apa, dia kata buat yang wajib dan jamu saudara mara dan kawan2 cukuplah
Tak perlu nak menjemput satu kampung
Buat kat dewan je
Huhu
Aku dalam hati "Atuk ni mcm tahu2 je plan aku..aku takut atuk yg xbagi if aku wat kat dewan rupa2nya dia ok la plak..okep..plan akan diteruskan hehe"

Tapi betul gak kata dia
Aku pun bukan jenis kisah sangat
Lagipun zaman sekarang banyak nak kena saving
Bukan xmeriah pun if xjemput satu kampung
Hmmm...tapi tarikh? tahun? tak tetap lagi pun
Sangat rimas sebab kemana-mana saja pasti ada yang bertanya bila?
Hmmm

Bes gak buat kat hotel UiTM..h0H0..Xkan abah as a staff xley dapat discount kot??
Xpun wat kat dewan orang ramai??
Hmm..
Ntah ape2 ntah yang aku merepek ni..
Sape2 yang baca abaikan k!
Aku tengah dalam mood sewel
Hahah

Tuesday, February 23, 2010

RM50 To RM1


Poor someone
His mom had mistaken by giving he RM1 last night
He thought it was RM50
But it wasn't
Nevermind
She will give u a lot next time
Heeeee

Sunday, February 21, 2010

DiLeMa: KeRJa+KaHWiN+MaSTeR

Kerja,

Saya rasa persoalan ini akan hinggap disetiap individu yang sedang berada di semester yang terakhir. Apa yang perlu diutamakan selelpas ini , adakah kerja??adakah kahwin??, adakah sambung Master??. Persoalan ini semestinya membelenggu dalam jiwa masing-masing terutama diri saya. Sudah jenuh saya memikirkan, rasa macam nak terbakar kepala ini apabila persoalan demi persoalan ini timbul.

Kerja bukan matlamat hidup saya tapi kerja sebagai jalan untuk meneruskan kehidupan ini. Amat menyedihkan apabila seeorang sahabat saya dengan bangga menyatakan bahawa tujuan dia masuk u ini hanyalah untuk mendapatkan pekerjaan yang baik seterusnya gaji yang besar dan dapat hidup senang lenang.


Adakah itu matlamat kita menuntut ilmu. Saya merenung sejenak dan tiba-tiba terlintas difilkran saya mengenai hadis pertama dalam Hadith 40 iaitu mengenai Niat. Antara intipati hadith tersebut ialah segala perbuatan kita bergantung kepada niat kita. Jika kita belajar untuk mendapatkan pangkat dan duit maka kita akan mendapatnya. Akan tetapi jika kita niat kerana Allah dan Rasul maka kita akan mendapat Alllah dan Rasul. Maka saya dapat membuat kesimpulan bahawa kerja bukan matlamat tetapi hanya penghubung untuk meneruskan kehidupan. Kerja kita yang sebenar ialah berkhidmat menegakkan syiar Islam, Allah sebagai majikan, pahala sebagai gaji, kenaikan pangkat bergantung kepada iman dan bonusnya ialah syurga.


Kahwin

Persoalan ini juga bermain-main dikotak fikiran saya. Kalau diikutkan umur memang selayaknya dah bergelar isteri tetapi bila difikirkan kembali apa jaminan saya untuk diberikan kepada sesiapa sahaja bakal suami saya. Semakin difikirkan semakin seraabut kepala saya hinggalah saya terjumpa satu hadith yang tidak ingat matan hadithnya yang menyatakan bahawa perkawinan srolah-oleh telah menyelesaikan separuh daripada urusan agama.

Melihat kepada hadith tersebut saya semakin bersemangat untuk mencari separuh daripada urusan agama tersebut. Saya juga teringat kata-kata seorang penceramah motivasi, “perkahwinan ibarat gedung pahala”.


Besar makna kata-kata tersebut. Penceramah itu menambah, contoh yang paling mudah ialah bila isteri mentaati suami merupakan satu proses pahala yang berpanjangan dan begitu huga suami yang bekerja mencari nafkah merupakan satu ibadat yang berpanjangan. Indahnya dunia perkahwinan…….

Kesimpulan…………

Mudah-mudahan Allah mempermudahkan urusan saya…..amin


MASTER,


Persoalan master juga bermain-main difikiran saya. Rasa sedikit sangat ilmu ini jika dibandingkan ijazah yang akan diperolehi. Perasaan ingin menambah ilmu semakin membuak kerana saya akui ilmu di dada belum cukup untuk meneruskan kehidupan bersama masyarakat yang dahagakan ilmu agama.


Saya terpesona dengan kata-kata ustaz fakhrurazi ketika beliau menyampaikan ceramah ringkas di Masjid UKM dua hari yang lepas, beliau berkata, “kebanyakan mahasiswa sekarang ini telah berlaku kesyirikan yang tersembunyi, mereka belajar hanya untuk mendapatkan segulung ijazah, seolah-olah mahasiswa sekarang ini telah menjadikan sijil sebagai “berhala” mereka.


Belajar kerana sijil, study kerana sijil semua berpaksikan sijil, beriman kepada siji l.MasyaAllah…………..

Takutnya bila difikirkan kembali,, adakah saya belajar selama ini kerana Allah atau kerana segulung ijazah yang apabila terbakar atau hilang akan lenyap. Adakah saya belajar semata-mata untuk mendapatkan kerja yang bagus atau kerana Allah. Astaghfirullah……..(muhasabah diri)

Kembali kepada niat saya untuk sambung master. Nampaknya saya perlu betulkan niat dahulu tujuan sebenar nak sambung master. Kalau kerana sijil baik lupakan sahaja. Kesimpulan………..


“betulkan niat dan ikhlaskan hati”

SEKADAR RENUNGAN BERSAMA……..

*Petikan:
ibnumustaffa85.blogspot.com*

Friday, February 19, 2010

PRePaRaTioN


*********Thinking on preparation to get married*************

How much it cost?
How long it takes to plan and prepare?
How ready i am??

Urmmmm....

Tuesday, February 16, 2010

HaND-FoN

Bukan sengaja mahu tukar
Tapi keterdesakan diri untuk menukar sebelum sesuatu yang lebih teruk terjadi
Sangat jelez dengan si dia
Mahu yang sama seperti si dia
Tapi budget yang ada pun sudah lari
Baca entry si dia ini untuk tahu cerita
*LG KT520 and Nokia 5530 XpressMusic


PS2 ni kepunyaan adik
Lucky him to get whatever he want..Not like me masa kecik2 dulu huhu
Jangan tak belajar after this sudah

Cuti2 yang sangat bosan
Mahu berjalan jauh
Tapi macam2 halangan

Rasa seronok dapat masak sepenuhnya untuk si dia
Asam pedas and nasi lemak
Dapat rate yang ok juga
Merajinkan diri untuk mencuba semuanya
Termasuklah memahirkan diri membawa kereta manual huhu

Dapat juga this novel

First ranking Best Selling Books
At first novel ini diletak di tempat pameran
But bucuk dengan selambernyer ambik
Cos inilah satu2nya yang tinggal di Popular tu
Hehe

Thursday, February 4, 2010

iKaN

Actually saje je nk tmbah2 entry kat cni
This time pasal ikan gigit kaki
I know rmai yg pernah dan selalu je wat benda ni
But for me this is the first and would not be the last haha
Last week, when my lalink came here, sempat la g time square watching UNIVERSAL SOLDIER
And sempat gak la kitaorg singgah dekat satu kdai ni..kecik ja..xcam kat mid n bukit tinggi
My lalink ni pun teringin nk bg daki2 kaki die kat ikan2 tu hehe
**sori lalink**


Jd..inilah hsilnyer

*kaki ku and kakinya*

*kaki ku kegelian*

At first masuk memang geli giler2
Lagi2 aku ni mmg xtahan geli
Tertendang gak ikan2 itu dek kaki aku
Tapi lama2 sedap plak
And xmo kuarkan kaki
Dapatlah about 15 minutes


Thnx dear belanjew me..0_*

Lain kali mau lagi ea..hehe

Monday, February 1, 2010

uPDaTe SToRY MoRRY

Actually xmanyak sangat story nak diupdate
Yang ade pun it's all about my industrial training
Sudah 1 month
Ade lagi another 2 months
Rase da letey giler
1st2 yang nak disentuh
Tentang heels
xsmpai seminggu suda rosakkan 2heels + 1 kasut farhana
huhu
Bukan salah kaki
Tapi salah kasut yangg sudah lame xdipakai
Mahu tontonkan keadaan heels tu di sini..malu la
Huhu
Then dapatkan lagi heels lain
3....manyak?? x la..untuk kegunaan xpe
Have to make sure dipakai selalu
If not memang la rosak


Bak kta mak, kasut kalau dipakai selalu, berpeluh2 lg tahan dr diperap dalam rak kasut n mereput huhu
Di bawah ni, keadaan meja pada hari mula2 masuk
sekarang sudah tukar
Duduk kat depan sikit
Dulu nampak kosong, sekarang suda penoh..
xsempat snap
This pic je yg ade dalam phone


Bloomberg
Benda ni senang je
Cuma yang susah terms2 yg digunakan
Sekarang ngah busy with EVA (Economic Value Added)
Tugasan yg sangat mancabar
Tapi apakan daya
Lebih satu bulan hanya untuk EVA




Diary PNB
Disebabkan abah xmenyedekahkan diary UiTM seperti tahun2 lepas, jd suke2 giler bila dpt hehe
Dapat juge calendar besar
Note MSC tu plak di'kidnap' dr atas meja yg diduduki sekarang
Huhu
Rezeki jangan ditolak

Last time beli laptop, dapat free beg TARGUS worth about RM200++
Tapi gile gedabak die bagi beg tu
Nak bawak pun malu
Cam nk g jungle traking plak
Hmm..nak xnk have to use gak
Giler boring today
sampai benda yang remeh temeh pun nk dicitekan
Watever pun, cant wait next week
Mahu jalan2 sama lalink syg
Hehe

RiNDu SaMa Dia!